Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on marzec 8, 2021 in Nie tylko dom |

Nie tylko kwiaty na balkon!

Nie tylko kwiaty na balkon!

Zadbaj o optymalne warunki

By móc cieszyć się pochodzącymi z Twojego balkonu warzywami i ziołami od pierwszych dni wiosny, aż do późnej jesieni, musisz dobrać odpowiednie rodzaje roślin, które będą dojrzewać stopniowo. Dobrze jest wiedzieć, jak wygląda poszczególne oddziaływanie na siebie konkretnych gatunków – tak zwana allelopatia.

Zioła i warzywa na balkonie muszą mieć zapewnione optymalne warunki by wzrastać i się rozwijać: musisz zadbać przede wszystkim o odpowiednie podłoże i stanowisko, wybrać starannie odpowiednie pojemniki, a także nauczyć się jak prawidłowo nawozić i podlewać rośliny – wbrew pozorom nie jest to takie proste!

Które spośród warzyw mogę hodować ba balkonie?

Większość warzyw, które by prawidłowo wzrastać potrzebują dużo miejsca, lub głębokiego systemu korzeniowego, nie nadają się do hodowania na balkonie. Z tego powodu musisz odrzucić pomysły o balkonowej dyni czy kapuście. Rośliny wymagające dużej powierzchni uprawnej takie jak szpinak czy ziemniaki, również nie będą najlepszym pomysłem.

Cebula, czosnek, koperek, ogórki, pietruszka i pomidorki koktajlowe – wszystkie z nich bez większych problemów będziesz w stanie uprawiać w pojemnikach. Na balkonie możesz posadzić także zioła i truskawki pnące. Opłaca się zatem zadbać o występowanie na balkonie różnorodnych gatunków, a dobranie stopniowo dojrzewających roślin to dobry pomysł.

Część warzyw da się uprawiać w ciągu całego sezonu wegetacyjnego – są to na przykład rzodkiew, koper, szczypiorek i sałata. Wysianie nowych nasion do pojemników co 2 do 4 tygodni powinno w tym wypadku zupełnie wystarczyć. Inne gatunki, jak na przykład papryki czy pomidory dają owoce stopniowo, ale dopiero od późnego lata.

Jak podlewać balkonowy zieleniak?

Krokiem zapewniającym optymalne warunki wzrostowe dla ziół i warzyw na naszym balkonie jest oczywiście regularne i obfite podlewanie. Najlepiej jest robić to wcześnie rano, a także po południu.

Gdy mamy do czynienia z upalnymi dniami, warzywa podlewa się dwukrotnie w ciągu dnia – gdy jest chłodniej możemy zrobić to tylko rano, gdy zauważymy, że ziemia w donicy wyraźnie przeschła.

Ilość wody powinna być dobrana tak, by przelała się ona przez system drenujący. Jest to istotne zwłaszcza wówczas, gdy stosujemy podłoże torfowe – ma ono dużą absorpcję wody, ale zbyt przesuszone mają problem z jej przyjęciem.